Bij de middagronde was het duidelijk dat de druk in de toernooizaal was gestegen. Op het hoogste bord was de spanning duidelijk aanwezig, omdat ieder moment een speler ongedeeld eerste kan komen te staan. Bij een ander bord vond er een sterk staaltje psychologische oorlogsvoering plaats al voordat de hefboom was ingedrukt. Gelukkig heeft fotograaf Jan van Os dit vast weten te leggen. Daarbij waren er ook spelers met een nederlaag in de ochtendronde vastberaden om dit in de middag recht te trekken.
Op bord 1 speelden de koplopers Arthur de Winter en Prajit Sai Kumar een belangrijke partij tegen elkaar. In een stelling met tegengestelde rokades wist Prajit Sai het initiatief naar zich toe te trekken, bracht hij al zijn stukken naar de koningsvleugel en offerde zelfs een loper. In een winnende aanvalsstelling bood Prajit Sai remise aan, waardoor de partij toch nog in remise eindigde. Hieronder een partijanalyse.
Vanwege de onderlinge remise tussen de koplopers had achtervolger Sascha Kurt op bord 2 de kans om op gelijke hoogte te komen. Sascha speelde op bord 2 met zwart tegen Rhys Arnold. Vanuit het Deens gambiet had Rhys vanaf het begin af aan grote druk op Sascha’s stelling. Op een gegeven moment speelde Sascha zijn koning naar voren om een pion te dekken, waardoor zijn koning erg onveilig stond in het midden. In het middenspel maakte Rhys het niet af, waardoor Sascha nog terug in de partij kwam. In het toreneindspel kon Rhys echter een paar pionnen meepakken en zijn vrijpionnen beslisten de partij uiteindelijk toch in zijn voordeel.
Bij Joshua Ekker en Roger Labruyere ontstond er voor de eerste zet al een interessante situatie. Roger bood zijn hand aan, maar Joshua koos ervoor om dit op de conventionele manier af te slaan. Hierop trok Roger zijn hand terug en startte hiermee uiteindelijk de klok.
Het is onduidelijk welke speler het meest baat heeft gehad bij de voorgaande handmanoeuvre, maar zodra de klok was gestart kon de echte partij beginnen. Joshua pakte het beheerst aan vanuit de opening, maar toen Roger de stelling open wist te breken kwam zwart in een rap tempo los. Hieronder een partijfragment.
Op het vierde bord belandden Kobe Smeets en Thiemen Dekker snel in een eindspel met ongelijke lopers. In dit eindspel offerde Thiemen een pion om controle over wat belangrijke velden te krijgen. Thiemen leek alles onder controle te hebben in dit eindspel, maar verloor een essentiele pion op de koningsvleugel door een penning. Hierna kon Kobe een lopereindspel met twee extra vrijpionnen (net als in ronde 2) omzetten in winst.
Aan het eind van de dubbele ronde is er dus geen speler meer over met een perfecte score. Omdat Sascha niet profiteerde van de remise aan bord 1, blijven Arthur en Prajit Sai nog steeds koploper op 3,5 uit 4. Er is een groep van vier spelers die volgt op een half punt achterstand. Op het programma van morgen staan een hoop belangrijke partijen voor de stand. Op de eerste twee borden spelen de twee koplopers tegen twee van de achtervolgers. Op het derde bord spelen de overige twee achtervolgers tegen elkaar. De scores liggen dicht bij elkaar, dus er kan ook nog een aantal spelers kan zo langszij komen.