Khoi Pham is Nederlands kampioen schaken in de categorie tot en met 14 jaar. In de laatste ronde van Jeugd C versloeg hij Daniel Kutchoukov. Khoi eindigt op een keurige 7,5 uit 9. Eline Roebers en Timo Yeh delen de tweede plek met 6,5 punten. Zij speelden geen barrage omdat Eline op grond van haar status al een uitzendplaats krijgt. Timo heeft daar nu ook recht op.
Daniel Kutchoukov offerde in zijn partij tegen Khoi een stuk op e4 en haalde met dameschaak op h4 en e4 de toren op h1 op. Een klassiek thema, maar in dit geval niet helemaal correct. Meestal ontsnapt de dame nog wel uit de vijandelijke linie, maar dat was nu niet het geval. De dame en loper waren de twee torens van Daniel uiteindelijk de baas.
We hebben eerder geconstateerd dat de favorietenrol waarmaken lastig is, maar Khoi slaagt daarin met vlag en wimpel. Hij liet een halfje liggen in de eerste ronde en verloor in de achtste ronde van Eline. Al met al speelde Khoi een prima toernooi, met een TPR die dicht in de buurt zit van zijn rating. Over de gehele linie domineerde de Amsterdammer en hij mag zich terecht de beste van Nederland noemen in Jeugd C. Hij werd vorig jaar nog vijfde en neemt nu het stokje over van Machteld van Foreest.
In een interview achteraf gaf Khoi aan terug te kijken op een spannend en goed toernooi. Hij begon zwak, zei hij, maar groeide daarna in het toernooi. De pupil van Dimitri Reinderman had naar eigen zeggen soms een beetje geluk, al kan je ook zeggen dat je dat afdwingt. Hij zag Romayn Brandsma als belangrijkste concurrent in de eerste helft van het toernooi, maar die zakte een beetje af nadat Khoi hem versloeg. Eline kwam opzetten, maar haar eindsprint kwam te laat.
Eline haalde met zwart de Moderne Verdediging te voorschijn tegen Leandro Slagboom. Dat is een opening die vaak leidt tot dynamisch spel voor beide kanten. Drie resultaten waren lange tijd mogelijk, maar uiteindelijk bleef er niet veel materiaal over en kwamen ze remise overeen. Eline zal met gemengde gevoelens op dit toernooi terugkijken. Een overwinning op de latere kampioen is natuurlijk klasse, en ook die tweede plek is lang niet slecht. Toch liet ze het en der iets teveel halfjes liggen en kan ze natuurlijk nog veel beter.
Roger Labruyere opteerde na 1.e4 e5 voor het Glek System tegen Timo. De Glek is over het algemeen een vrij kalme, politionele opening. Roger speelde het misschien iets te kalm, want Timo claimde al snel wat meer ruimte en activiteit. Een elegant matje betekende het einde van de partij. Roger speelde een wisselvallig toernooi, met hoogte- en dieptepunten. Timo kan terugkijken op een zeer sterke en solide prestatie en wordt beloond met de zilveren plak. Nadat Timo vorig jaar nog 4 punten haalde, liet hij zien sindsdien grote stappen te hebben gezet. Hij mag met recht de verrassing van deze groep genoemd worden.
Duncan Klaren en Romayn Brandsma hebben dit toernooi laten zien dat hun rating niet voor niets tegen de 2000 aanzit. Je hoeft geen Nostradamus te heten om te voorspellen dat zij hier binnenkort overheen zullen vliegen. Een theoretisch debat in het Schots leek beide een puik idee om de dag mee te beginnen. Zwartspeler Romayn nam in het middenspel het initiatief, maar Duncan plaatste een vileine counter. Zwart moest een kwaliteit geven en bouwde zijn stelling daarna om tot iets dat op een vesting leek. Remise hing lange tijd in de lucht, maar de toren bleek superieur aan de loper en Duncan ging er met de kluif vandoor. Na een aarzelende start toch nog een prima toernooi van deze creatieve schaker.
Ook Schots op het naburige bord, waar Ansh Jakhari en Kasper Bleeker het al vanaf zet 15 met alleen zware stukken moesten doen. Kasper nam het voortouw en liet overtuigend zien dat een ogenschijnlijk gelijke stelling ook erg gevaarlijk kan zijn: 0-1.
Loek van der Hagen kreeg voor de zoveelste keer dit toernooi een Najdorf voor zijn kiezen. Tegen Wahe Boghossian offerde hij zijn witveldige loper ditmaal niet op b5, (vooral omdat zwart ook geen b5 speelde), maar koos hij voor een rustigere opzet en posteerde zijn loper op g2. Dames werden geruild en er ontstond een positionele partij met gelijke materiaalverdeling. Vlak voor de 40ste zet zagen ze allebei in dat er geen doorkomen aan was: remise.
We kunnen terugkijken op een spannend toernooi met een hoog niveau. Uw verslaggever, ouders, trainers en vele anderen hebben genoten van creatieve, scherpe partijen en af en toe een positioneel pareltje. Er zijn natuurlijk altijd schakers voor wie het toernooi tegenviel. Maar ook zij hebben ongetwijfeld veel geleerd en krijgen in volgende toernooien weer genoeg kansen op revanche. Sommigen zullen we volgend jaar terugzien in Jeugd C, anderen gaan spelen in Jeugd B of misschien zelfs wel in Jeugd A. We feliciteren de prijswinnaars en wensen iedereen het aankomend jaar veel succes met alles, en vooral met schaken!