Opnieuw is het een historische dag. Het is precies 550 jaar geleden dat Machiavelli werd geboren. Hij was een Italiaanse diplomaat, filosoof, militair strateeg, historicus en toneelschrijver en grondlegger van de moderne politieke wetenschap. Zijn bekendste werk is “Il principe”, over hoe een vorst het best kon regeren. Jullie verslaggever heeft weer wat geleerd, want hij dacht dat Machiavelli de ”verdeel en heers” tactiek had uitgevonden. Maar daarvan was hij juist een groot tegenstander, het zou juist van zwakte getuigen als een vorst verdeeldheid zou zaaien. In werkelijkheid is deze tactiek bedacht door Philippus II van Macedonië.
Wendy Huang is wel een aanhanger van dit principe. Ze (ver)deelde het punt met Jule Cordes, maar heerst nog steeds als leider van de C-meisjes. De hele tijd stond ze iets minder, maar verdedigde goed. Een zet voor het einde miste Jule wel de zet Pf5 met goede winstkansen. Trainer Peng was niet echt tevreden over het remiseaanbod van Wendy: “De partij begint nu pas.”
Jule (spreek uit Joele, van oorsprong een Deense naam), logeert met haar moeder in het Van der Valk hotel. Ze speelt bij twee clubs, Caissa en VAS. Haar clubtrainer Abe Willemsma kwam vandaag langs, samen met Arno Bezemer, die zich ook wel eens met de jeugd bemoeit. Daarnaast heeft ze in de persoon van Frank Erwich nog een individuele trainer. Het is haar vierde NK. Ze doet het nooit erg goed, maar dit jaar is een uitzondering. Ze omschrijft zichzelf als een positionele speelster. Dat liet ze in ieder geval de laatste twee partijen zien.
Rolinde den Heijer klom op naar plaats twee middels een overwinning op Nora Yeh. Lange tijd is er niets aan de hand, er werd veel geruild, maar plotseling deed Nora een rare paardzet, waardoor zwart een pion kon winnen. Toen wit ook nog vrijwillig dames ging ruilen, was het eindspel makkelijk gewonnen voor Rolinde. Ze staat nu een half puntje achter Wendy.
Twee meiden hebben weer een halfje minder. Kathleen Velasco is een van hen. Stella Honkoop heeft niet de vorm van de dag. Ze speelt optimistisch h4, waarna ze de loper met de f-pion moet terugslaan. Zwart verovert snel een van de twee g-pionnen, en even later wint Kathleen er nog een. Voor de vorm speelt Stella nog even door, maar op zet 28 houd ze het voor gezien.
De andere speelster met vier punten is Luna Morote. In een Spaanse partij staat wit lange tijd iets beter. Plotseling overziet Katja Venema een truc, die een pion kost. Na het nodige manoeuvreerwerk weet Luna de zwarte stelling met haar zware stukken binnen te dringen, met mat tot gevolg.
Amelia Jonkman had ook op vier punten kunnen komen. In een stelling waar niet veel aan de hand is, geeft Luana Mensing plotseling een kwaliteit weg. Amelia wisselt dat in voor twee pionnen, maar laat haar toren vrijwel insluiten. Met twee pionnen meer is de stelling niet meer te winnen. Na 64 zetten moet ze in remise berusten. Amelia heeft in dit toernooi wel zitvlees. Het is niet de eerste keer dat ze als laatste klaar is. Ze heeft al vier partijen van 60 zetten of meer gespeeld.
Ook de andere speelsters kan gebrek aan vechtlust niet worden ontzegd. Korte remises zijn er dit toernooi nauwelijks voorgekomen, wel veel partijen die 60 of meer zetten duurden. Lauri Maris liet zien dat je het tegen Dana Verheij positioneel moet aanpakken en kwam weer op 50%. Dat percentage kunnen Veronique Bogouslavskii, Eva Molanus en Lyne Bruggink ook nog halen als ze de laatste ronde winnen. Dat deden ze vandaag in ieder geval wel.