Ons koningshuis heeft de traditie dat troonopvolgers op de laatste dag van de maand worden geboren. Wilhelmina was op 31 augustus jarig, Juliana op 30 april en Beatrix op 31 januari. Alleen Willem-Alexander piekte te vroeg en kwam op 27 april ter wereld. Voor de schakers prettig, want nu kunnen ze tenminste normaal Koningsdag vieren in plaats van achter het bord te moeten zitten.
Op deze voormalige Koninginnedag moeten dames natuurlijk een hoofdrol spelen. Dat was zeker het gavel in de partij tussen Lauri Maris en Jule Cordes. Lauri vergat op zet 5 Pc3 te spelen in het koningsgambiet, waarna ze eigenlijk direct kon opgeven. Het witte paard op f3 werd weggejaagd door g4, waarna de zwarte dame binnen drong in de witte stelling. Lauri speelde nog even door, maar Jule kon na 10 zetten het punt bijschrijven.
Wat moet je doen na zo’n korte partij? Wellicht is een bezoekje aan het Drents museum een idee. T/m 5 mei is daar de tentoonstelling over de Nubië te zien, het land van de zwarte Farao’s. Een van de vele prachtige tentoonstellingen die regelmatig in dit museum te zien zijn.
Lyne Bruggink was als tweede klaar. Ze kreeg in de Spaanse opening al snel een stuk cadeau van Katja Venema. De partij duurde nog 62 zetten, maar op zet 79, vlak voor 15.00, uur stond Katja mat.
Katja Tangarife Ramirez en Anouk Ubbink zijn van de nul af. In een soort London-Slavische opening verloor zwart onnodig een stuk. Anouk’s loper kon nergens meer heen, maar ze zag 22…b5! over het hoofd. Katja gaf daarna onmiddellijk een pion weg, maar stond nog steeds zeer goed. Omdat ze ook de vorige partijen goed had gestaan, bood ze voor de zekerheid maar remise aan. Anouk ging vanzelfsprekend akkoord. Katja overnacht bij haar grootouders in Wijchen. Samen met haar vader, een sterke schaker, die ook nog een aantal jaren in Groningen heeft gespeeld, rijdt ze op en neer en analyseert ze haar partijen. Ze is nog D-speelster en doet over drie weken ook mee in Rijswijk. Dit toernooi beschouwt ze als een goede oefening.
Met tegengestelde rokades krijg je altijd leuke partijen. Zo ook de partij tussen Evi Maris en Kathleen Velasco. Evi, die niet op een dubbelpion meer of minder kijkt (elke dubbelpion is een open lijn extra), kwam gewonnen te staan, gaf het voordeel weer weg, kwam weer uitstekend te staan, maar daarna stond zwart zelfs eventjes beter. Toen ze echter op zet 30 f5 speelde, kon wit plotseling mat in zes geven. Dat werd niet gezien, maar stukwinst was natuurlijk ook genoeg. Geheel in Koninginnedag stijl besloot Evi de partij met een mooie Dubbele aanval Dame. Kan zo in de stap 2 boekjes.
Bij Veronique Bogouslavskii en Nora Yeh gebeurde lange tijd niets bijzonders. Er werd veel geruild en Nora kwam in het eindspel wat actiever te staan. Plotseling won ze een pion, spoedig gevolgd door een andere. Veronique speelde nog wel 50 zetten door totdat ze mat ging met toren en uiteraard de dame.
Bovenin zijn er nog twee koplopers. Wendy Huang bereikte niet veel uit de opening, maar Luana Mensing vergat eventjes dat een dame die in de lijn van de vijandelijke toren staat erg kwetsbaar is. De ongedekte pion op a4 was vergiftigd. Toen ze hem toch sloeg, won Wendy met een aftrekaanval een stuk, en vier zetten later de partij.
Zwart sloeg hier met haar paard op a4. Daarna volgde 19.Pe3 Lxf3 20.Dxf3 De7 21.Pd5 Dc5 22.Dxf6 Tce8 23.Pb6 De7 24.Td7 1-0
Lange tijd zag het er naar uit dat ze de enige zou zijn met een 100% score na drie ronden. De partij tussen Rolinde den Heijer en Luna Morete ging lange tijd gelijk op totdat Luna in het eindspel een pion met het verkeerde stuk sloeg. Haar koning stond niet in het vierkant, die van Rolinde wel. Einde partij.
Amelia Jonkman was als laatste bezig tegen Dana Verheij. Dana dacht een goede koningsaanval te hebben, maar overschatte haar stelling. De aanval kwam niet van de grond, de twee geofferde pionnen zag ze nooit meer terug. Toch had Amelia nog ruim 40 zetten nodig voordat het punt binnen was. Daarmee was ze de laatste speelster die van de nul af is. Amelia verblijft tijdens het toernooi op de camping “Lente van Drenthe”, samen met haar ouders en zus. Haar vader, die ook goed een paard van een loper kan onderscheiden, analyseert al haar partijen en ze bereiden zich samen voor. Deze partij had ze geluk, want de voorbereiding kwam in zijn geheel op het bord. Amelia heeft ook de Peruaanse nationaliteit, ze zou dus ook mee mogen doen aan het Peruaans meisjes kampioenschap. Wie weet, komt het er ooit van. Net als Katja beschouwt ze het toernooi als een goede training voor het NK D in Rijswijk, waar ze wel aan meedoet.