Nadat in de eerste ronde de favorieten de nodige punten lieten liggen, was het in de tweede ronde tijd voor eerherstel. Vanwege het hoge aantal deelnemers en iets met de reglementen speelt de C Jeugd twee ronden meer dan de overige groepen. Dus stond er vandaag twee rondes op het programma, ruim de mogelijkheid om aan de score te werken!
Op bord 1 zag 1.e4-speler Romayn Brandsma het Schots Gambiet op het bord verschijnen. Dit kan een tricky opening zijn, maar Romayn won al heel snel een loper na een dameschaakje op a4. Een thema dat zijn tegenstander Vladimir Bartels ongetwijfeld kent, maar dat je zomaar even kan vergeten als je bezig bent met abstractere zaken als theorie of strategie. Romayn verzilverde het stuk extra op fraaie wijze, en kent al met al een sterke start van het toernooi.
Op bord 2 zette Timo Yeh zijn goede vorm door, als je daar na twee ronde al van mag spreken. Hij versloeg zijn hoger gerate tegenstander Kasper Bleeker. De partij begon vrij kalm, maar werd een waar spektakel. Ingrediënten: een dameoffer, een wandelkoning, tijdnood en een geweldige slotcombinatie. De gehele partij naspelen is absoluut de moeite waard!
Een remise kan ook veel drama bevatten, zo was te zien op het derde bord. Witspeler Arthur de Winter baalde na afloop flink. Hij speelde een sterke partij, maar liet in gewonnen positie eeuwig schaak toe. Roger Labruyere – die op papier een stuk sterker is – pakte het cadeautje uit en kwam heel goed weg met de puntendeling.
Weer een prachtige partij op bord 4, het was echt smullen in de tweede ronde! Daniel Franke kon zijn stunt uit de eerste ronde niet herhalen en verloor tegen Wahe Boghossian uit Hengelo. In een scherp middenspel had Wahe knap gezien dat zijn d-pion zomaar door kon lopen. Op de 34ste zet promoveerde de pion met schaak, en dat was tevens het einde van de partij.
Loek van der Hagen uit Annen herstelde zich van zijn eerdere halfje. Zijn tegenstander Mitia Shadrin verdiende met zijn partij uit de eerste ronde tegen Eline Roebers nog de schoonheidsprijs, maar kon niet weer een pareltje op het bord toveren. Hij offerde in de opening een loper, waar hij behalve twee pionnen niet veel voor terugkreeg. Loek profiteerde daar keurig van en doet weer mee in de top.
Met zwart koos Khoi Pham tegen Polle van Arendonk voor de Siciliaan. Khoi kwam goed uit de opening en won uiteindelijk met een mooie combinatie. Hij was toch wel opgelucht na zijn halfje uit de eerste ronde. De Amsterdammer gaf aan dat de rol van duidelijke ratingfavoriet niet altijd even gemakkelijk is, maar dat hij natuurlijk tijdens de rest van het toernooi wel gewoon vol voor de titel gaat.
Ook Eline Roebers poetste de bittere nasmaak van zondag weg met een overtuigende zege op Thiemen Dekker. Eline koos voor het Vierpaardenspel. Dat is een opening die je in de absolute top zelden ziet, omdat het vaak zou leiden tot remise. Dat het op een iets lager niveau een effectief wapen kan zijn, bewees ze overtuigend. Een koningsaanval leidde weliswaar niet direct tot mat, maar wel tot stukwinst op de 25ste zet.
Daniel Kutchoukov won een mooie partij van Lorin Arnold. Daniel kent zijn klassieken: als er in een eindspel pionnen te vinden zijn op beide vleugels, is de loper vaak sterker dan het paard. Dat was nu ook het geval, en Daniel liet zien over uitstekende techniek te beschikken.
Al met al een spectaculaire ronde op de borden, maar wel met een stuk minder verrassingen dan in de eerste ronde. Er is natuurlijk nog niets beslist. Het is één tegen één, de pion is rond, en alles is nog mogelijk!