Uitgesproken favoriet zijn in je groep is natuurlijk leuk, maar je moet die rol natuurlijk nog wel even waarmaken. Hoe vaak zie je niet dat juist tijdens de eerste ronde de gedoodverfde favoriet nog even moet wennen aan de omstandigheden of de druk? En hoe vaak gebeurt het niet dat de hoogstgeplaatste schaker een halfje of zelfs een heel punt laat liggen? Magnus Carlsen – toch niet de eerste de beste – staat erom bekend altijd in het toernooi te moeten groeien. Al lijkt hij overigens de laatste tijd niet bepaald last te hebben van een ‘slow start’.
Khoi Pham is nog geen Carlsen, maar mag op voorhand toch zeker de grote favoriet genoemd worden bij de C-Jeugd, de groep van vaderlands beste schakers in de leeftijd tot en met 14 jaar.
Khoi maakte de afgelopen jaren grote sprongen en begint dit toernooi met een rating van 2140. De Amsterdammer bewees in zijn partij tegen Leandro Slagboom (1738) uit Leeuwarden direct de stelling van uw verslaggever dat de nummer-1 geplaatst het best eens lastig kan gaan krijgen. In een Slavische partij speelde Khoi vrij snel g3, en besloot daarna het zo scherp mogelijk te houden. Iets te scherp misschien, want toen de lopers van beide kleuren de vijandelijke linie binnendrongen was het zwart die opeens een zeer gezonde pion dreigde voor te komen. Khoi besloot eieren voor zijn geld te kiezen en een tactisch remiseaanbod van Leandro aan te nemen.
Eline Roebers, ook uit Amsterdam, is het enige meisje in de C-Jeugd (natuurlijk is er wel gewoon een C-Meisjes-groep). Het is stoer dat ze het opneemt tegen haar sterkste leeftijdsgenoten, maar eigenlijk ook wel logisch gezien haar rating van 2077. Zij is samen met Khoi degene van wie je op voorhand het meest verwacht in aanmerking te komen voor de titel. Al geldt ook voor haar, je moet het nog maar wel even doen. In de eerste ronde lukte dat niet.
Eline koos met zwart tegen Mitia Shadrin voor een Siciliaan die vrij rustig begon, maar in het middenspel plots explodeerde. De nummer 2 van de plaatsingslijst leek met een imposante pionnenformatie het centrum onder controle te hebben. Dat ging wel ten koste van de veiligheid van haar grootvorst, en Mitia lanceerde een prachtige aanval. Met een fraaie slotcombinatie won de Huizenaar de dame van Eline. Soms kan je niet anders dan accepteren dat je lager gerate tegenstander een heel goede partij heeft gespeeld. Eline en Khoi hebben nog een heel toernooi om hun schoonheidsfoutjes uit de eerste ronde goed te maken, en zullen dat ook ongetwijfeld gaan doen.
Vanaf het derde bord begint het ruime peloton van outsiders. Duncan Klaren uit Almere behoort tot die groep, maar ook hij verloor, waarmee we dus verrassingen op de eerste drie borden kunnen noteren. Arthur de Winter uit Nieuw Vennep bewees de kracht van de Siciliaan, een graag geziene gast op alle niveaus, maar zeker ook bij de jeugd. In 51 zetten versloeg hij de hoger gerate Duncan. We hebben het vaker gezien bij het NK Jeugd en ik val in herhaling, maar de favorieten krijgen het niet eenvoudig, zoveel is al duidelijk. Dat is simpelweg te verklaren door de forse tegenstand, die relatief een stuk sterker is dan bij ‘normale’ toernooien. Of om het even populair te stellen: hier heb je niet het geluk dat je 70-jarige tegenstander na drie uur geen energie meer heeft en een vette blunder begaat.
Op bord 4 zien we de eerste reguliere zege van de groep. Purmerender Romayn Brandsma, een andere outsider, nam het met de zwarte stukken op tegen Ansh Jakhari uit Spijkenisse. De dames gingen er vrij vlot af, maar de zwarte g-pion had maar één missie: veranderen in een nieuwe dame. Dat lukte op zet 35, en niet veel later gooide wit de handdoek in de ring.
De Draak heeft de naam vaak te leiden tot een gunstig eindspel voor zwart, maar aan dat soort algemene wetmatigheden heeft Kasper Bleeker lak. De ‘dark horse’ uit Amsterdam pakte met wit tegen Ciro Catalan al snel het initiatief en wikkelde op het juiste moment af naar een toreneindspel. Kasper snoepte de ene na de andere zwarte pion van het bord. Ciro uit Zoetermeer vocht nog even terug, maar toen hij ook nog mat dreigde te gaan, gaf hij op.
Op de overige borden waren niet al te veel stunts te zien, al zijn de remises van Loek van der Hagen en Daniel Kutchoukov zeker noemenswaardig. Dat zijn twee spelers van wie je kan zeggen dat hun rating aan de lage kant is, maar tegen respectievelijk Lorin Arnold en Alan Bakija behaalden beiden hun eigenlijke niveau vandaag nog niet. Ook de nederlaag van Nanne van Foreest mag verrassend worden genoemd. Met wit stuitte hij op de Sveshnikov van Daniel Franke, een opening die door Carlsen en Caruana weer met een heuse revival bezig is. De partij ging ongeveer gelijk op, maar na een trucje van Daniel moest Nanne het doen met een toren minder en dat bleek teveel van het goede.
Kortom een eerste ronde vol vuurwerk. Dat gaan nog acht spannende rondes worden, waarin ongetwijfeld ook de andere schakers uit de groep ruim aan bod zullen komen.
Tot slot nog een oproep van Ivo Maris, die dagelijks live-commentaar geeft in de Ivory Room hier in het Van der Valk Hotel. Maris is een liefhebber van de Oerang Utan. Van het dier inderdaad, maar toch ook vooral van de opening (1.b4). De commentator gaf aan dat de eerste jeugdspeler die de b-pion op de eerste zet twee velden vooruit schuift, beloond zal worden met een drankje naar keus en de nodige aandacht in de commentaarzaal. Wie durft?