Na een dubbele ronde gisteren, staat er vandaag weer gewoon een enkele ronde op het menu. In de top staan veel spelers halverwege het toernooi nog dichtbij elkaar, wat ook te verwachten viel met 30 spelers. Er is dus nog alles om voor te strijden de komende dagen…
Bord 6 zorgde voor het eerste resultaat van de dag. Na krap een half uur wist Samuel Lopes tegen Philippe Krylov geen voordeel te bemachtigen in de Tal-variant van de Caro-Kann. Zowel op papier qua ratingverschil als op het bord qua stelling waren ze erg aan elkaar gewaagd. Zo eindigde misschien wel de nauwkeurigste partij dit NK in een remise, ondanks het feit dat er nog wat stukken op het bord stonden.
Storm Fallaux op bord 8 speelde een goed voorbereidde Najdorf tegen zijn tegenstander Chenwu Zhu. Echter, de witspeler kende de theorie minstens even goed en de partij bleef lang in evenwicht. Tot het moment dat Storm een mindere zet speelde, direct opgevolgd door een fatale paardzet (Nxd5) in het centrum. Zijn tegenstander greep deze gouden kans aan en vond de enige winnende zet in minder dan een minuut, 1-0!
Op het hoogste bord speelde Rhys Arnold met zwart een gecontroleerde Sveshnikov tegen David Madularea, beiden nog ongeslagen dit NK. Nadat er afgetast werd in de theorie en ze wat stukken ruilden in het middenspel, kwamen ze remise overeen na slechts 21 zetten. Beiden vonden het waarschijnlijk belangrijker om in de race te blijven dan om door te pushen. Toch zullen ze de komende dagen allebei nog wel broodnodige punten moeten scoren om daadwerkelijk bovenin mee te doen.
Wie niet waagt, wie niet wint. Dat moet Freek Thijssen hebben gedacht, nadat hij al drie remises in de boeken heeft staan. Tegen Rawi Wortman ontstond in eerste instantie een traditionele Italiaans. Maar dat liep al snel uit de theorie en met 12…f6 creëerde Freek een mooie mogelijkheid de druk op te voeren. Rawi maakte een fout, verloor daardoor zijn dame, probeerde nog wat tegenspel te hebben, maar gaf niet veel later op.
Ghilion Etienne gokte ook op kansen in het Italiaans. Met h6-g5 in de Two Knights Defense probeerde hij gelijk zijn intenties duidelijk te maken aan Sam Klein Tuente. Deze speler uit de regio dacht zijn paard te kunnen offeren, maar het werd hem al snel duidelijk dat dit geen goede beslissing was. Ghilion zorgde voor een stuk extra in het eindspel en scoorde zo relatief eenvoudig zijn tweede punt.
De partij tussen Luka Wink en Wouter Terlouw was echt een achtbaan. Luka zette een mooie penning op het paard van Wouter, doordat hij net als Storm een pion sloeg op d5, maar durfde deze niet van het bord te stoten. Door dit na te laten en de o.a. de dames te ruilen, kreeg Wouter even later zelf een prachtige kans. Maar deze zeer precieze torenzet werd evenmin gevonden, waardoor Luka het eindspel met twee lopers tegen een toren langzaamaan in zijn voordeel wist te laten uitvallen. Hij is door deze geslepen overwinning de koploper na vijf rondes en mag morgen op bord 1 optreden tegen David Madularea.
Op het laatste bord speelden Aäron Zootjes en Evan de Wit een Alapin. Aäron had al snel het voordeel en behield deze bijna de hele wedstrijd, met één foutje tussendoor. Enkele prachtige ideeën kwamen tot uiting, zoals Ph2-Pg4 en even later met Pxh6 een toren offerde voor mat-in-11. Allemaal zoals de computer het graag wilde zien. Het was overduidelijk dat zwart geen enkele reddingsboei meer kon aangrijpen en Aäron de touwtjes stevig vast had en er vrolijk op los combineerde. Een partij die absoluut in aanmerking zou kunnen komen voor de wedstrijd van de dag, als die prijs er nog zou zijn geweest. Maar plotseling leek Aäron niet meer te zien hoe de koningsaanval moest worden voortgezet en de kruitdampen trokken snel op. Met een gelijkspel mag Evan zijn handen dichtknijpen.
Op bord 2 speelde Joel Groenewoud de Evans Gambit tegen Oscar Zecha. Een gedurfde keuze, die goed uitpakte. Hij wist zich vast te bijten in de stelling, maar besloot op een verkeerd moment torens te ruilen. Toen de volgende zet ook niet accuraat was, leek Oscar terug in de wedstrijd. Maar Joel liet het er niet bijzitten en wist de partij alsnog knap naar zich toe te trekken, waardoor hij nu op 4 uit 5 komt.
Op bord 3 ook twee spelers met een score van 3 uit 4, Achyuth Aravindhan tegen Sascha Kurt. De Scheveningen leken beide prima onder controle te hebben en de partij bleef onbeslist. Er worden aan de topborden weinig cadeautjes weggeven. Ook deze twee spelers blijven dus meedoen om de NK-titel.
Dit NK kent bijzonder veel Caro-Kann partijen, zo ook tussen Oscar Verwer en Ethan Chua. Oscar besloot al snel om uit de theorie te gaan om mogelijk voor wat verwarring te zorgen. Toen Ethan kort rokeerde, i.p.v. eerst de loper te slaan in het centrum, liet hij deze kans niet onbenut. Met een pion meer het eindspel in het eindspel, zou dit een overwinning kunnen betekenen. Maar al snel ging het mis en stond Ethan veel actiever. Nadat wit een aftrekaanval miste, vond zwart wel een mooi offer en gooide de partij in het slot.
Op bord 10 deed Himar Ambrona Navarro ook mee aan deze trend. Cas Roorda met wit zat al snel comfortabel in een zetel voor de overwinning, maar ook hier wist balanceerde de partij weer toen het eindspel naderde. Omdat de witte koning toch iets onveiliger stond, kreeg zwart zelfs de overhand. Maar zoals wel vaker, toreneindspelen kunnen doorslaggevend zijn. Cas moest met een pion minder gaan bewijzen dat dit inderdaad remise is.
Liam Rooijakkers en Jesse Frederiks speelden de Winawer waarin beide kleine mogelijkheden kregen de partij te verzilveren. Maar een gelijkspel was uiteindelijk wel een goede weerspiegeling van de krachtsverhoudingen.
Mees van Batenburg moest tegen Akshaj Katapatal vol in de ankers in het Siciliaans. Beiden zitten vast in de middenmoot en probeerden de weg naar boven te vinden, waarbij een overwinning vandaag enorm zou helpen. Akshaj domineerde en kreeg een goede mogelijkheid op stukwinst in het eindspel, maar wist tot opluchting van Mees dit niet te vinden en dit toreneindspel zorgde wel voor een eerlijke verdeling van de punten.
William Roolvink probeerde ook tegen Gachatur Kazarjan aansluiting met de top te krijgen. Met succes! Hij wist in een gesloten Siciliaans genoeg dreiging richting de zwarte koning in het centrum te forceren. Gachatur dacht met Bxh2 een gratis pion te winnen, maar dit ging ten koste van zijn ontwikkeling. Voordat zwart de 25e zet gespeeld had, werd opgegeven. Dit miniatuurtje zorgt ervoor dat William zijn titelkansen weer nieuw leven inblaast met 3,5 uit 5.
Jonathan Vijver en Gustav ten Kate zorgden voor de zevende remise van de dag. Opnieuw een Caro-Kann, hoeveel hebben we er nou al gehad bij de C-jeugd? De tijd werd in deze Tartakower-variant goed gebruikt, maar het lukte de spelers dus niet de ander te verschalken. Ze nestelen zich exact halverwege het speelveld op de posities 14 en 15.