Dag 2 van het NJSK ging voortvarend van start, nadat SBO-voorzitter Robin Bos deze ronde geopend had. De intensiteit kan ook mede komen doordat het speeltempo bij de C-jeugd geen time-control heeft. Het ontbrak de spelers, zo vroeg in het toernooi, dus (nog) niet aan energie. In enkele partijen ontstonden dan ook in de opening al de eerste verschillen.
Op bord 2 speelden Luka Wink met wit tegen Joel Groenewoud de Botvinnik-Carls variant van de Caro Kann (3… c5). Toen Luka zijn dame op zet 7 naar b3 speelde, dacht Joel stukken te kunnen ruimen. Echter, met Dxb7 vond Luka een mooie tussenzet en pakt zo al snel een voorsprong van +3. Dit kwam na een kabbelende voortgang eigenlijk de hele partij niet meer in gevaar, 1-0!
Tegelijkertijd troffen we op bord 5 tussen Sascha Kurt en Akshaj Katpatal een klassieke Italiaanse doorschuifvariant in het centrum. De theorie geeft na e5 de counterzet d5, maar na Pe4 zette Sascha de partij soepel naar zijn hand en sloot de partij af met de promotie van de e-pion. Ook hij staat nu op 2 uit 2.
De eerste partij die ten einde kwam, was tussen Rhys Arnold en Achyuth Aravindhan op het zesde bord. Een mooie Rossolimo met de iets onbekendere 5. Nc3 werd vakkundig en beheerst uitgespeeld.
Vlak daarna was de strijd op bord 15 ten einde. In een gesloten Siciliaans wist Rawi Wortman een pion winst te maken en veel actiever spel te creëren. Zijn tegenstander Liam Rooijakkers probeerde een achtergebleven pion te ruilen, maar liep in een fatale penning.
Himar Ambrona Navarro koos in zijn partij voor de Trompowsky. Dit wierp in eerste instantie zijn vruchten af tegen de op papier iets sterkere David Madularea. Na wat onnauwkeurigheden ontstond een gelijke stelling, die uitmondde in een toreneindspel. Na veel geschuif leek een remise niet lang uit te blijven. Echter een verkeerde torenzet van Himar zorgde dat het punt naar de zwartspeler ging.
Mees van Batenburg ging na een valse start gisteren sterk van start tegen Freek Thijssen. Al snel was het voordeel in het Schots voor de ratingfavoriet bij de C, maar Freek gaf zich absoluut niet gewonnen en wist de partij te kantelen. Toen hij op zet 23 een onnauwkeurige koningszet deed, gaf de computer een 0,0 stelling. En precies op dat moment vonden ze het allebei wel welletjes, 1/2-1/2. Morgen, wanneer er twee rondes op het programma staan, heeft Mees de kans zichzelf terug te knokken richting de podiumplaatsen.
Op bord 7 kwam een pikante Berlin Defense tot stand door Oscar Zecha. Zijn tegenstander Evan de Wit had geen trek in de welbekende remise-variant en ontweek deze met 5. Te1. Opnieuw een gelijkspel, na gisteren, was voor beiden geen optie. Lang ging het wel gelijk op, tot Evan besloot Lc6 en Pd5 te spelen waarna de zwartspeler een mogelijkheid zag om de wedstrijd naar zich toe te trekken.
Ook Aäron Zootjes speelde een Siciliaans (Löwenthal) tegen Ghilon Etienne. Nadat het lang gelijk opging en de stelling al licht vereenvoudigd was, miste Aäron een torenzet en moest in het eindspel zijn meerdere erkennen.
Nog een Siciliaans bij thuisspeler Storm Fallaux. Hij wist goed wat hij aan het doen was tegen Samuel Lopes en de partij bleef relatief stabiel (-1,0 tot +1,0). Geen van beide spelers gaf grote kansen weg en het verbaasde dan ook niet dat het na 33 zetten onbeslist bleef, 1/2-1/2.
Dit was op bord 8 bij lange na niet het geval. Gachatur Kazarjan kon in een afruil-Frans slaan met zijn Dame op b7, waarna hij het voordeel behield en zijn stukken één voor één afruilde tegen Jonathan Vijver. In het eindspel probeerde Jonathan nog kwaliteit te offeren in een poging zijn tegenstander uit balans te brengen, maar dat mocht niet baten.
Op bord 11 koos Gustav ten Kate voor een hele andere benadering met 1. e4 en 2. c4. Oscar Verwer bouwde zo gestaag een prima stelling, maar liet zijn paard wel langdurig hangen op h6. Nadat er wat geruild werd, kreeg wit wel erg veel ruimte en bleek de pion op e6 onhoudbaar geworden. Na kwaliteit te winnen, wist ook hier de ratingfavoriet de buit binnen te halen.
Daar dacht Jesse Frederiks als underdog anders over in zijn partij. Hoewel hij in een mooie Slav al snel de controle kwijt raakte, bleef hij in de wedstrijd en zag mogelijkheden toen zijn tegenstander Cas Roorda in tijdsnood kwam. Door de passiviteit van de zwarte stukken, combineerde Jesse met goed spel naar de overwinning.
Op de hoogste bord ontvouwde een indrukwekkend schouwspel. Zowel Philippe Krylov als Chenwu Zhu bewezen over veel theoretische kennis te beschikken. Een mooie Tarrasch Defense die de witspeler toch nipt beter beheerste. Philippe wist een pion op te pikken en besloot zelfverzekerd tot een lopereindspel. Na het afruilen van een enkel paar, ontstond er ook nog een geïsoleerde pion voor zwart en was deze partij verleden tijd, 1-0!
Wouter Terlouw wist met wit geen potten te breken tegen William Roolvink in een East Indian Defense. Een heel solide partij van beide kanten overgegaan op afruilen. Nadat er in het pionneneindspel een dode stelling ontstond, was er geen ontkomen meer aan.
Als laatste de partij tussen Ethan Chua en Sam Klein Tuente. Ook deze partij ging lang gelijk op weer een andere variant van het Siciliaans. Toen Ethan besloot zijn f-pion te pushen en Sam hier geen gebruik van maakte, hield wit in een lopereindspel twee verbonden vrijpionnen op de zesde rij over. Dit bleek een koud kunstje voor Ethan en scoorde zo zijn eerste punt van dit NK.