Van schaakcoach en -trainer Rick Lahaye ontvingen we een lezenswaardig artikel over hoe om te gaan met spanning tijdens het schaken, met name zeer interessant voor ouders en coaches!
Rick is schaakcoach en auteur van het boek Grenzen Verleggen. Een boek over wat negentien gouden Olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen doen om het maximale uit zichzelf te halen. Verder is hij de oprichter van ChessZebra. Met behulp van Kunstmatige Intelligentie bieden zij persoonlijke leerprogramma’s in schaken aan.
Hier het artikel:
Met nog een paar ronden te gaan, loopt de spanning in alle groepen hoog op. Kan je voor de eerste keer Nederlands Kampioen worden en een uitzending verdienen naar het EK of WK? Daar komt logischer wijze spanning bij kijken. Hoe ga je alleen om met spanning als schaker?
Allereerst is het handig om kennis te hebben over wat spanning is en waar spanning vandaan komt. Wat zijn enkele oorzaken? Verder zal ik een aantal praktische tips geven hoe je met deze spanning om kan gaan in schaken.
Wat is spanning? Spanning wordt vaak gezien als een negatief gevoel van angst als een taak te moeilijk lijkt. Spanning heeft te maken met hoe jij als persoon naar de taak kijkt die je moet uitvoeren. Het komt door onzekerheid, aangezien je niet zeker bent of je het wel kan en/of hoe je met een situatie moet omgaan.
Spanning kan zowel positief als negatief zijn. Te weinig spanning (A in de grafiek) kan te maken hebben met onverschilligheid en dat je niet voldoende je best meer doet. Teveel spanning (C in de grafiek) kan leiden tot stress. Dan kan je dichtklappen en dat kan leiden tot mindere prestaties. Er is ook sprake van optimale spanning (B in de grafiek). Je hebt spanning, maar deze is positief. Het helpt je om een goede prestatie te leveren.
Signalen
Kriebels in je buik, slapeloze nachten, trillende handen of voeten tijdens de partij, weinig eetlust …
Lees hier het volledige artikel