Ook in de tweede ronde zagen we weer een aantal mooie partijen. Een vlotte aanvalspartij, een heksenketel, strategische partijen en ook stukken die zowel geofferd als weggeven werden. Genoeg om uw verslaggever de liveverslagen te blijven volgen. Het werd wel een lange dag want toen er in de zaal totaal nog zes partijen over waren, was daar de helft (drie) van partijen in meisjes AB.
Imre Woest had zich goed voorbereid op Alisha Warnaar, maar er kwam een variant op het bord die ze niet had voorbereid. Over het vervolg was Imre niet tevreden. Ze maakte het Alisha niet erg moeilijk. Na f5 was het moeilijk om een oplossing voor zwart te vinden. Imre vond geen oplossing.
Na Pf8 volgde f5xe6-Pxe6; Pf5 en zwart verliest have en goed. In dit geval volgde de zetten Dd8; Pxd6-Ke7;Pxf7-Db6; Pxh8-Txh8 en wit staat twee pionnen en een kwaliteit voor.
Ook bij Lola den Dunnen en Marlinde Waardenburg kon wit middels een vlotte aanval de partij winnen. Marlinde maakte het wel makkelijk door de pion op d5 te nemen.
Lola neemt namelijk op b5. Marlinde probeerde nog Pf4, maar na Lxd7-Pxd2; Pxd2 bleek Pxd7 te falen omdat de loper op d6 geslagen kan worden. Marlinde blijft daardoor een stuk achter en gaf op.
Bij Anna Martinez tegen Timardi Verhoeff raakte Timardi op zet 26 een pion kwijt op de damevleugel. Om tegenkansen te krijgen viel ze aan op de koningsvleugel.
Op bovenstaand diagram kunt u zien dat die tegenkansen te weinig waren en eigenlijk het einde alleen maar versnelde. Soms is een snelle dood te prefereren voor een langzame wurgdood.
Bij Pascalle Monteny tegen Robin Duson verloor Pascalle op zet 23 een pion. Een witte pion op g5 bleek niet te houden. Dat is het nadeel van opgerukte pionnen. Ze kunnen ruimtevoordeel creëren, maar kunnen ook een aanvalsdoel worden. In dit geval ging de pion dus verloren. Ze wist echter te vluchten in een stelling die hoop op een remise gaf. En ze wist de hoop levend te houden. Na ruil van de torens bleef een eindspel over van paard en vier pionnen voor zwart en een loper en drie pionnen voor wit. En de pionnenopstelling was dusdanig dat er een remisestelling was ontstaan. De loper ging naar het verkeerde veld en toen werd de loper ook nog geruild tegen het zwarte paard. Ja en dan sta je een pion achter in een pionneneindspel. Daar had Robin het niet moeilijk mee om de winst binnen te halen.
Bij Feline Waardenburg en Quirine Naber was het vandaag een heksenketel. Feline offerde van alles en nog wat. Niet alles werd direkt aangenomen, maar uiteindelijk kwam er toch materiaalverschil op het bord. En dat levert meestal de mooiste partijen op. In de analyses zal moeten blijken of men wel de beste zetten heeft gespeeld. Te veel mogelijkheden kan ook best lastig zijn. Feline had dame, twee torens en zes pionnen terwijl Quirine dame, toren, twee paarden en drie pionnen had. De koning van Quirine leek in de touwen te hangen, maar kon nog net op been blijven. Haar toren en twee paarden waren nodig om de koning te beschermen, maar de dame had haar handen vrij en kon voor wat tegenwicht zorgen. De nominatie voor partij van de dag werd helaas om zeep geholpen toen Feline een volle toren kado gaf. Ze kreeg daarna geen kans meer.
Bij Ebba Heskes tegen Laura Tiggelman gaf Ebba op zet 26 een stuk weg. Ze wist nog af te wikkelen naar een eindspel met toren en drie pionnen (fgh) tegen toren, loper en drie pionnen (fgh). Daarmee Laura opzadelend met een technisch lastig karwei. Die speelde het goed. Toen Ebba de toren gaf voor de loper was het natuurlijk niet moeilijk meer voor Laura om de winst binnen te halen.
Marrit Adema speelde tegen Marit de Boer een goede strategische partij. Ze maakte optimaal gebruik van de door haar beheerste a-lijn. Dit leverde in eerste instantie een pion op. Daarna kwam een wat meer taktische fase. Marit wou namelijk wel tegenkansen krijgen en bood een tweede pion aan. In de daarna volgende afwikkeling bleek de witte aanval (Marrit) echter door te slaan.