En vandaag gaat het er om spannen! De ervaring leert dat in de op één na laatste ronde van een Zwitsers toernooi vaak de beslissende klappen vallen. In de laatste ronde wordt dan wat meer berekenend gespeeld.
Maar eerst even dit. Ik heb weer twee acteurs gespot, die onopvallend naar boven zijn geslopen. Beiden hebben 4½ uit 8, dus maar een halfje achter het leidende kwartet.
Links Lewon Gevorkjan uit Fijnaart, Noord-Brabant, geplaatst op rating (1815). Na overwinningen in de laatste twee ronden scoort Lewon nu ongeveer conform zijn rating.
En rechts zit William Shakhverdian uit Harderwijk, de vertegenwoordiger van de OSBO (Overijssel/Gelderland). Hij speelt een sterk toernooi en scoort flink hoger dan op grond van zijn rating (1732) verwacht mocht worden.
Vandaag dus tegen elkaar.
Uit een Spaans vierpaardenspel ontstond een vrijwel symmetrische stelling, waarin eerst wit en toen zwart voordeel leek te krijgen. Op de 28e zet waren alle lichte stukken geruild en een remise hing in de lucht. Op listige wijze wist zwart echter druk op te bouwen tegen de achtergebleven pionnen op b3 en d3. Wit raakte beide pionnen kwijt terwijl zijn verdubbeling op de f-lijn niets opleverde.
In totaal gewonnen stelling zag zwart het gevaar tegen zijn koning niet. Wit kon de h-lijn openen en ook de tweede pion terugwinnen. En zo werd het na een zwaar gevecht toch remise.
Dan de strijd om de hoge plaatsen. Wat staat er op het spel?
Allereerst natuurlijk het kampioenschap C, met de prachtige titel ‘Jeugdkampioen van Nederland tot en met 14 jaar’.
Verder geeft de eerste plaats recht op uitzending naar het WK in Montevideo, Uruguay.
De tweede plaats geeft recht op uitzending naar het EK in Mamaia, Roemenië.
In Groep C heeft Eelke de Boer vanwege zijn Jong Oranje Talentstatus al recht op uitzending naar zowel het WK als het EK. Let wel: als hij op de eerste of tweede plaats eindigt, schuift het uitzendrecht niet door naar de volgende.
Het kwartet Bruil, De Boer, Hilwerda en Bruggink voert in deze groep al enkele ronden het veld aan, met Rembrandt een halfje voor. Ze spelen in deze ronde weer tegen elkaar: Rembrandt tegen Tycho en Eelke tegen Jonas.
Na een rustige openingsopzet (heet de opstelling met Lf4 niet het ouwemannetjessysteem?) zet Tycho zijn loper ongelukkig neer waardoor zijn koning na een schaak in het midden moet blijven staan. Rond de 17e zet probeert Rembrandt daarvan te profiteren door wat lijnen te openen, maar dat keert zich tegen hem. Zwart had het wit moeilijk kunnen maken met een paarduitval (23..Pc4), maar hij ruilt stukken. Er resulteert na 27 zetten een totaal gelijk dubbel toreneindspel. Tien zetten later laat zwart echter ineens de witte toren binnenvallen en hij verliest in passieve stelling een pion. Wit is heer en meester en wint eigenlijk gemakkelijk.
Jonas speelde met zwart tegen Eelke in een bekende stelling van het Open Spaans nogal onvoorzichtig 13..Lg4, waar 13..Lf5 een gelijke stelling had opgeleverd. Daarna wilde zwart een pion offeren om zijn ontwikkeling te voltooien, maar na nog een ongelukkige zet werden het er twee, zonder compensatie. Daarmee was de partij na 17 zetten eigenlijk al afgelopen. Een wanhoopsaanval werd gemakkelijk gepareerd.
Hiermee is de stand aan kop met nog één ronde te gaan:
- Rembrandt Bruil 7 uit 8
- Eelke de Boer 6½
- Tim Grutter 5½
vervolgens 6 jongens met 5 punten.
Door hun nederlaag zijn Tycho en Jonas dus teruggevallen in het peloton.
In de laatste ronde is de paring:
- Tim (5½) – Rembrandt (7)
- William (5) – Eelke (6½)
Rembrandt is dus zeker van de tweede plaats en daarmee van uitzending naar EK of WK. En Eelke heeft al recht op uitzending. Voor uitzendplaatsen zal dus geen barrage nodig zijn. Alleen als Rembrandt en Eelke gelijk eindigen is een barrage nodig voor de titel.