Dana Verheij weet wat ze deze ronde te doen heeft teneinde haar kansen op het kampioenschap levend te houden: winnen van Josephine Damen. In het Schots komt zwart (Josephine) beter te staan. Maar dan zien we iets wat we het hele toernooi al wel zien: de samenwerking tussen de pionnen wordt opgeheven voor een breekzet die niet het gewenste effect heeft. Zwart dreigt met 20… g4 het paard te winnen, maar daar heeft wit maling aan, want met Dxf4 is er een mat in 1 dreiging. En hierna is Dana volledig on fire en rauscht de hele zwarte stelling aan flarden. Het kampioenschap is weer open en dat is natuurlijk leuk voor de neutrale supporter (maar als OSBO-bestuurder zie ik natuurlijk graag de titel in Nijmegen landen). Hieronder de partij vanaf zet 20.
Ook Isafara Gergin moet winnen om bij Josephine in de buurt te blijven. Ze mag met de witte stukken aantreden tegen Elysia Feng. En zie, ook hier een Schotse partij. Wit gaat vol in de aanval en de computer weet dat te waarderen met een score van +6, terwijl het in materiaal nog volledig gelijk is. Maar vrijwel alle witte stukken doen iets, wat van de zwarte niet gezegd kan worden. En dan mag wit mat in 5 missen op zet 29, winnen doet ze en ook Isafara blijft dus meedoen om de titel. Zie hieronder deze fraaie partij, alsook de matvariant op zet 29.
Met Katja Tangarife Ramirez tegen Elisa Oostinga komen we in de subtop terecht. Voor het eerst dit toernooi een Zukertort bij de meisjes. Na een hoop geschuif krijgt wit (Katja) licht voordeel, maar ze vindt vooralsnog niet de juiste zetten om dit uit te bouwen. Dus zal het van een fout van een van de dames afhangen of er nog een winnaar gaat komen, lijkt het. En het is wit die een beslissende fout maakt met 39. Tb1. Ze wil de strijd om de b-lijn winnen, maar rekent dit verkeerd uit. Met een kwaliteit voorsprong doet zwart een paar rake zetten, waarna wit – ongetwijfeld enigszins verbouwereerd – opgeeft.
Bij Iryna Zahirna (wit) tegen Nirupa Ganeshram zien we na 20 zetten een gelijke stelling op het bord. Zwart geeft wit een aantal keer de kans op voorsprong, maar wit vindt hiervoor de juiste zetten niet en daarmee hobbelt de partij zich naar een eindspel met een ietsie betere pionnenstructuur voor wit. Dat blijkt optisch bedrog, want na het wat passieve 21. Dd4 krijgt zwart een dreiging die wit alleen maar kan oplossen door inleveren van een pion én verslechtering van haar eigen pionnenstructuur. Wit is even de draad kwijt en Nirupa kan zo het punt binnenslepen.
Bij Dagmar Luijkx (wit) tegen Azra Yildirim zien we niet veel vuurwerk op het bord. Hier is het wit die zwart de kans op voorsprong geeft, maar ook hier wordt dit niet gevonden. Het toreneindspel is remise en zo wordt overeengekomen.
En het is ook al niet veel anders bij Polina Kulikova die met wit in het Dame-Indisch terecht komt tegen Manixia Wortman. Hier ruilt zwart de dames, wat zeer voordelig is voor wit, maar met een slap pionnenzetje is dit voordeel ook weer weg. Ook hier zal eindspelkennis de doorslag gaan geven. Zwart geeft wit een paar keer de kans op voordeel, maar deze pakt niet door en met de passieve loper is het zwarte paard in the end misschien nog wel gevaarlijke ook. Het remise-aanbod van wit op zet 30 wordt aanvaard. Wit mag zich hier achter de oren krabben, want er zat echt meer voor haar in, na zet 29.
Op het onderste bord speelt Marlies de Bruijne tegen Elise Knobbe. Voor Marlies is het toernooi een leerzaam avontuur en met 1 punt op zak gaat haar rating nog steeds omhoog. Elise zal minder tevreden zijn. Ze besluit met zwart het Hollands te spelen, waar Marlies goed antwoord op heeft. Op zet 15 gaat wit toch de mist in met het vrij onbegrijpelijke De3, waar ze beter de ruil zelf had kunnen starten. Nu leidt het tot stukverlies en het lijkt voor zwart een kwestie van uittikken. Dat weet zwart door te zetten tot een gewonnen pionneneindspel (zie hieronder). Maar door het eveneens onbegrijpelijke 18… Dd4 (wat is mis met Lxb2?) komt de stelling in volledig evenwicht. Gaat wit dit vasthouden? Eh nee: op zet 30 besluit ze om haar overgebleven toren in de ruil aan te bieden, wat wederom niet logisch is omdat het haar pionnenstructuur verzwakt, wat verder niets oplevert. Bovendien staat de zwarte koning veel actiever dan de witte, dus dan wil je graag je toren hebben om die koning te pesten.